Reuzen van Steendorp

 Reuzen van Steendorp 2016 ©

Kalmän Horvath


Geboren te Inke (Hongarije) op 13 augustus 1936 en thuis te Steendorp ingeslapen op 12 augustus 2010.


Keizer van de Orde van de Baksteen


Viszontlàtàsra "édes"

Vaarwel liefste

Toen Karel (Kalmän) Horvath in augustus 2010 overleed, liet hij als boegbeeld van het Steendorps carnaval een grote leegte achter in het plaatselijke gemeenschapsleven: Karel was ondermeer drie maal Prins Carnaval en werd uitegroepen tot Keizer Karel I.

Reus "Keizer Karel I"


in memoriam Kalmän 'Karel' Horvath

Als eerbetoon aan de overleden Keizer Karel I besliste het Carnavalcomité van Steendorp, op initiatief van voorzitter Marc Ost, een reus te laten bouwen. De bouw werd toevertrouwd aan Jo Bocklandt (†), een kunstenaar uit Hamme-Zogge.


Aan het ganse project was uiteraard een niet gering kostenplaatje verbonden. De financiering werd ondersteund door o.a. een groot aantal inwoners van Steendorp en omliggende gemeenten (meer dan 300 mensen), dooppeters /-meters Café-Feestzaal Ter Dijcke (Steendorp), Restaurant-Tearoom "Chantal" (Rupelmonde), Fijnkost Heirwegh (Steendorp), andere zaakvoerders uit Steendorp en Rupelmonde, de Koninklijke Schippersgilde uit Steendorp en het gemeentebestuur van Temse die een subsidie toekende aan het project. Zonder hun financiële steun was dit project niet mogelijk geweest.

Na verschillende maanden en na ettelijke bezoekjes aan het atelier van Jo begon de reus stilaan vorm te krijgen. Enkele leden van de Orde van de Baksteen konden in de zomer van 2011 het uiteindelijke resultaat aanschouwen.

De officiële inhuldiging (doop) werd georganizeerd op 3 september 2011 in de gemeenteschool van Steendorp. Dit evenement werd bijgewoond door de burgemeester van Temse , Luc De Ryck, gemeenteraadsvoorzitter Wim Van Rossen, SchepenenFreddy Verbeke, Patrick Vermeulen, Debby Vermeiren en Annemie Blommaert, de voorzitter van Waas Reuzenoverleg Steven De Beule, een aantal vertegenwoordigers van FEN (Federatie Europese Narren) Vlaanderen en een massa inwoners van Steendorp en omliggende gemeenten.

Bij deze gelegenheid werd eveneens een unieke medaille uitgereikt aan alle mensen die op de een of andere manier het project steunden.

Na de officiële inhuldiging zorgde reus 'Keizer Karel I' voor zijn eerste optreden op het dorpsplein. Aansluitend werden de plaatselijke herbergiers bezocht met in zijn kielzog een stoet van sympathisanten.


Reis 'Keizer Karel I' zal aan verschillende evenementen deelnemen.


Vaste peinders zijn: Nicolai Horvath (kleinzoon), Marc Ost, Johan Van de Vijvere, Stefaan Meersman, Johan Temmerman en Chris Thomaes.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accepteren